Lezzetli Miraslar Projesinde okulumuz yemekhanesinde "Arabaşı Çorbası" pişirildi.
Arabaşı ya da arabaşı çorbası, Türk mutfağının İç Anadolu'ya özgü çorbasıdır. Arabaşı isminin nereden geldiği konusunda farklı rivayetler olmakla birlikte kesin bir bilgi yoktur. Çorbanın özelliği ekmek ile birlikte değil, beraberinde hamur yutularak yenmesidir. Çorbası ile hamuru birbirinden ayrılamaz bir yemek olan arabaşı çoğu yörede bir ritüeldir. Yalnızca un, su ve biraz da tuz eklenerek pişirilen hamur; ilk örnekleri keklik etiyle, sonraki örnekleri horoz etiyle yapılan bu çorbayla yutularak tüketilmektedir. Eskiden çorbası aynı tastan ortak olarak içilirdi ve çorbaya hamuru ilk defa düşüren kişinin evinde bir sonraki arabaşı yapılırdı.
Arabaşı çorbasının hikayesi nedir?
Arabaşı olarak bilinen yemeğin asıl adı "ara aşı" dır. 13. yüzyılda Karamanlı Beyliği'nde tören yemeği olarak ortaya çıkmıştır. Karamanlılardan, komşu beyliklere yayılmış; günümüzde Yozgat, Kayseri, Nevşehir, Konya ve Afyonkarahisar'da kış aylarının şölen yemeği haline gelmiştir. Arabaşının, Karamanlılara ait olduğu da Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilmiştir.
Nasıl yenir?
Baklava diliminde kesilen hamurların, yöreye özel şimşir kaşıklarla çok sıcak çorbanın içerisine batırılıp çıkardıktan sonra bir miktar çorba ile çiğnenmeden yutulması biçiminde tüketilir. Hamurun çiğnenmesi burada önemli noktadır. Çünkü bir tadı yoktur, tadı veren çorbanın ta kendisidir.
İç Anadolu Bölgesi'nde soğuk kış günlerinin vazgeçilmez yemeği ''arabaşı'', Yozgat Belediyesi tarafından, TSE'ye tescil ettirilerek kente özgü yemekler listesine eklendi.